2012. június 26., kedd

Tudományoskodó
Igazából teljesen feleslegesen találtam ki a lenti álhíreket, hiszen az élet sokkal viccesebb példákkal szolgál,tele vagyunk fölösleges kutatásokról, illetve kétes kutatási eredményekről szóló hírekkel. Ezt felismerve már évek óta kihirdetik számos területen az IgNobel díjat.  Nem csak tudományokban adják ki, hanem például irodalomban is. 2008-ban az ír rendőrség nyerte, amely egy év alatt 50 alkalommal tett feljelentést a notórius szabálysértő „Prawo Jazdy” ellen, ami lengyelül vezetői engedély. De voltak közgazdászok, akik azt bizonyították be, hogy a bártáncosok többet keresnek az ovulációs idejükben. Angol és spanyol kutatócsoport vizsgálta a lepedők ráncolódását!
Amolyan mottóként egy igazi hír:
„John Britton notthinghami professzor megtalálta az asztma ellenszerét, legalábbis úgy véli. Most etióp gyerekeket vizsgál születésüktől kezdve, akiknél a horogféreg immunrendszerre gyakorolt hatását figyeli. Szerinte ugyanis azért olyan kevés az asztmás és allergiás gyerek Etiópiában, mert ott sokkal gyakoribb a férgesség, mint Nagy-Britanniában.”

(ÁL)Hírek a tudomány világából
Az ausztráliai After the Prison Egyetem kutatói 10 ezer fős mintát 5 éven keresztül vizsgálva megállapították, hogy a hagyományos napilapokat olvasók között sokkal kevesebb a vakok és erősen látássérültek aránya, mint az ezeket nem olvasók között. A kutatók óvakodnak a végső következtetések gyors levonásától, de valószínűleg az újságolvasás ajánlható a látásromlás lassítása érdekében.
* * *
Mivel a kutatói státuszokkal szembeni szakmai követelmények jelentősen megemelkedtek, az ezeknek az elvárásoknak meg nem felelőknek kialakítottak egy új minősítést Magyarországon, a „matató”-t. Egy kezdő matató 3 év gyakorlat, legalább 5 publikáció és 10 bizonyított hivatkozás után válhat kutatóvá. A név nagyon megtetszett egyébként a japán illetékeseknek is.
* * *
Háromlábú borjút ellett egy tehén Csernobil közelében. A helyi állatorvosok között ez nem okozott semmilyen szenzációt. Az állat tulajdonosának azt javasolták, hogy a borjút ne használja asztalnak, mert lábai nem szimmetrikusan helyezkednek el, így igen borulékony.
*  * *
A Magyar Rasszizmus Intézet kutatóinak sikerült beazonosítaniuk az eredeti kun gént. A gén képletének betűiből kirakható, hogy „Attila Isten ostora”. Egyelőre nem tudni, hogy jön Attila a kunokhoz, de az is lehetséges, hogy egy másik Attiláról van szó.
* * *
Szenzációs eredményekre jutottak a bécsi táplálkozástudományi egyetem orvosai. 100 önként jelentkező közül 50 két héten keresztül kapott ebédre bécsi szeletet sült krumplival. Másik 50 személy ugyan ennyi ideig bécsi szeletnek kinéző, de igazából rakott krumplit kapott 2 hétig. A kutatók megállapították, hogy mindkét csoportnak az éhségét csökkentette az ebéd, és 5 nap után a részt vevők 70%-a, 7 nap után 99%-a unta már az ebédet. Gál Gábor magyar rezidens véletlenül került a kísérletbe, azt hitte, hogy a menzán van és 2 hét után sem tűnt fel neki, hogy mindennap ugyan azt ebédeli. Mivel étkezési kultúrája betegesen elsorvadt, a kutatók úgy döntöttek, hogy eredményeit kiveszik a kutatási adatokból.
* * *
4 hónapon keresztüli gyakorlás után két létavértesi gazdának sikerült természetes körülmények között elválasztania az ocsút a pelyvától. Mikor az eredményüket publikálni akarták, akkor derült ki, hogy az eredeti feladat az ocsú és a búza szétválasztása lett volna, de ezt már a kísérletek első napján megtették..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése