2018. július 1., vasárnap

Nevek jelentése

Két olyan tréningen is részt vettem már, amelyen a trénerek (a hangulat oldása, illetve a résztvevők motiválása érdekében) azzal kezdtek, hogy a résztvevők neveinek az eredetét, jelentését néztük meg. Persze mindenki oltalmazó, nemes, dicső, győztes, fenséges, esetleg valamilyen kedves virág volt. Nem csoda, hogy ilyen indulásból csak egy jó "csapat" állhat össze.
Azért abba bele kellene gondolni, hogy (bár a név választáskor nem mindig nézik meg a szülők a név eredetét), de hány szülő adna olyan jelentésű nevet a gyerekének, hogy
- Insana: latin eredetű női név  (őrült -insanus);
- Asin: latin eredetű férfinév (asinus - segg), oroszos változatának viselője vezetéknévként (Jasin) pl. kiváló kapus volt;
- Aptor: török eredetű férfinév (apta - hülye). Újabban egyre gyakrabban használják a "Raptor" módosulását.
- Missi : latin eredetű férfinév. Sokan tévesen a Mihály-Misi férfinévből eredeztetik, de valójában latin eredetű (amissing - vesztes).


Csak az Aptorok kedvéért: Ne keressétek a jelzett neveket a magyar utónév szótárban! Csak a véletlenek szerencsétlen egybeesése, hogy pl. az Insana elég gyakori olasz vezetéknév (magyarra fordított változatát Bolond Istók történetéből ismerjük.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése